ISTORICUL ŞCOLII

    Scoala a fost infiintata in perioada 1922 - 1923 sub numele de "Scoala primara de fete nr.11" denumita "I.C.BRATIANU" si "Scoala primara de baieti nr.10". In anul scolar 1949 - 1950 iau numele de Scoala nr.6 de fete si Scoala nr.6 de baieti. In 1952 cele doua scoli care functionau in acelasi local dar cu doua conduceri se unificau in Scoala nr.6 mixta. In perioada 1956 - 1058 Scoala nr.6 se muta in localul Scolii nr. 15 pe str. Sf. Nicolae si in local va functiona Liceul Teoretic nr.3. In 1958 se revine si Scoala generala se muta in localul ei (actuala scoala) si Liceul teoretic nr.3 in cladirea Liceului "N.Iorga". 
    Din 1927 scoala s-a numit I.I.C.Bratianu dupa numele liderului PNL la putere pe atunci. 
In localul scolii a functionat si caminul cultural pana in anul 1945 cand s-a numit "Mihail Sadoveanu", care s-a remarcat in acea perioada.Populatia din cartier a dat acet nume de "C.S.Aldea" si scolii. 
In 1992 - Scoala nr.6 s-a botezat oficial "C.S.Aldea" inca de atunci in fiecare an pe data de 21 mai, de Sfintii Imparati Constantin si Elena sarbatorim "Ziua scolii" prin serbari si rezultate specifice invatamantului. 
In orasul si judetul Braila scoala are traditii vechi. 
Inca din vremea stapaniri otomane, in oras se facea transmiterea de invatatura de carte romaneasca pe langa biserici, iar in judet, documentele atesta existenta unei scoli primare in satul Ulmu inca din 1796. Invatamantul national organizat de stat a luat insa fiinta in anul 1833­, cand s-au deschis cursurile primei scoale din Braila eliberata. Mai tarziu, legea instruiri publice din anul 1864 a continuat pregnant dezvoltarea invatamantului si in 
judetul nostru. 
La incepul secolui al XX lea, invatamantul se dezvolta. In 1906 existau in Braila 33 de scoli dintre care 30 primare, iar in judet, in fiecare comuna cate una. Intre cele doua razboaie mondiale, in Braila au functionat si scoli specializate pentru a pregati cadre in diferite donenii de activitate. 
Dezvoltarea crescanda a societatii noastre a impus o pregatire superioara a cunostintelor de cultura generala, tehnice si stiintifice. 
Reforma invatamantului primar promovata de Spiru Haret, restructura invatamantul primar si secundar sub deviza "Invatamant si educatie patriotica si 
civila". Cu aceasta reforma, invatamantul isi accentua menirea sa nationala, sociala si culturala. Statistica din anii 1929-1930 arata ca existau in judetul Braila 124 scoli primare, din care 7 de baieti, 9 de fete si 108 mixte. 
In aceasta conjunctura nationala si locala a luat fiinta si actuala scoala generala. 
Primele registre matricole figureaza din anul scolar 1922-1923 sub numele de "Scoala primara de fete nr.11", numita "Ion I.C.Bratianu", directoare Emilia C.Gheorgiu si "Scoala primara de baieti nr.10" director V.J.Stoicescu. 
Aceste scoli au functionat in alte localuri inca din 1908, cand se numea "Scoala nr.1 primara mixta", pe strada Focsani si cuprindea copii din carterul Chercea. Erau doua posturi de invatatori, pe care erau sotii Bostan Teodor si Anastasia, invatatori fruntasi si stimati foarte mult de copiii si 
parintii din cartier. Dl. Bostan Teodor era si directorul scolii. 
Dupa primul razboi mondial (1916-1918) scoala s-a mutat pe strada Dorobanti, langa magazia garii, casa fiind inchiriata de la proprietarul Trefilov. 
Existau patru posturi , director fiind Andrei Ceicu, iar invatatori Virginia Ionescu si Elena Catana . 
In anul 1923-1924 se separa scoala de baietii de scoala de fete si se formeaza doua scoli: scoala nr.10 de baieti care ramane pe loc, in 1927, pe strada Dorobanti si scoala nr.11 de fete care s-a mutat in vechea cladire a actualei scoli nr.12 din strada Eremia Grigorescu. 
Erau patru clase si aveau directoare pe Emilia Gheorghiu si institutoarele: Maria Balabanescu, Paraschiva Teodorescu si Despina Stanciu. 
In anul 1925, Scoala nr.11 de fete, se muta in localul Scolii nr.3 de baieti (fosta Scoala nr.11, de pe strada Grivitei, actualul sediu al C.C.D. Cadrele didactice raman aceleasi. Circumscriptia scolara cuprindea copii care locuiau intre strazile Dorobanti - Gara - strada Apollo si Crucii. Directia scolii o detinea Despina Stanciu. Acolo a functionat pana in 1927, cand Scoala de fete nr.11 se muta in localul actual al scolii, primind si numele de "C.Sandu Aldea". 
La inceput, in acest local functionau doua directii, cu doua cancelarii separate. Pe partea dreapta era Scoala nr.11 de fete - director Despina Stanciu si pe partea stanga era Scoala nr.10 de baieti - director Nicolae Butoianu. 
In anul scolar 1938-1939 Scoala nr.11 de fete isi schimba denumirea in Scoala nr.10 de fete, iar in anul scolar 1949-1950 se numesc Scoala nr.6 de fete 
si Scoala nr.6 de baieti. In 1952 se formeaza Scoala nr.6 mixta. In perioada 1956-1958 in actuala scoala s-a mutat Liceul teoretic nr.3, iar Scoala generala a functionat in localul Scolii generale nr.15, de pe strada Sf.Nicolae. 
In 1958 se revine si Scoala generala se muta in localul ei (actuala scoala) si Liceul teoretic nr.3 in cladirea Liceului "Nicolae Iorga". 
In decursul anilor multe s-au schimbat in cadrul acestui lacas. Documentele privind infiintarea acestei scoli nu se gasesc, arhivele fiind mutate in timpul celui de-al II-lea razboi mondial la Scoala din Tichilesti, unde s-au pierdut. 
Au fost culese informatii demne de toata increderea de la doi invatatori pensionari, martori oculari: domnul invatator E.Dimofte si Despina Stanciu, fosta directoare mai multi ani si participanta la inaugurarea scolii la 15 septembrie 1927. La inaugurare a participat Ministrul scolilor si autoritatile locale si actul deschiderii se consemneaza in Cartea de aur a scolii donata de Minister, dar care, spre regretul nostru, s-a pierdut in timpul razboiului. 
Datorita stabilizarii economiei (dupa razboi) conditiile invatamantului devin mai prielnice. Seful Partidului National Liberal I.C.Bratianu, la un banchet organizat la Eforie in 1927, unde au participat 3000 de reprezentanti ai tuturor ramurilor din invatamant spunea: "Astazi opera culturala trebuie sa fie pusa la capatul programului politic. Nu de azi, ci dintotdeauna, dezvoltarea culturii considerata ca facand parte din nevoile vitale ale intemeierii si dezvoltarii statului...am fost convinsi ca aceasta cultura este raclamata de nevoia superioara a educatiei, care prin ridicarea morala sa formeze sufletul poporului si sa-l adapteze la o viata de civilizatiune dezvoltata... In aceasta staruinta, scoala de toate gradele trebuie sa fie ajutata si completata printr-o atmosfera cultural-generala, care sa patrunda cat mai adanc in masele populare si sa inconjoare viata omului muncitor pe toate taramurile si in tot cursul ei". 
Dupa numele liderului Partidului National Liberal, la putere atunci, scoala s-a numit in 1927 "I.I.C.Bratianu". In localul scolii a functionat si Caminul Cultural, care a primit numele de "Sandu Aldea", dupa omul de stiinta brailean care s-a remarcat in aceasta perioada. 
Populatia de cartier a generalizat, dand acest nume de "Sandu Aldea" si scolii (in loc de I.I.C.Bratianu - care prin actiunile sale antipopulare din acea vreme, nu era iubit de populatie). Caminul Cultural a functionat cu acest nume pana in 1945, cand i s-a dat numele de "Mihail Sadoveanu". Acest nume nu s-a pastrat insa, si locuitorii orasului au transmis din generatie in generatie numele de Scoala "Sandu Aldea". 
Cladirea a fost construita sub conducerea ing. Arh. Ion Constantinescu, constructorul Casei Agronomului si Scolii generale nr.3 "Spiru Haret". 
Este una dintre cladirile frumoase ale orasului, cu o arhitectura deosebita, cu ziduri foarte groase, din beton si caramida. 
Cladirea are doua etaje, cu doua aripi prevazute cu doua holuri mari, ce conduc la doua scari, care duc la sala de spectacole si la salile de clasa de la etaj. La parter sunt , pe holul din dreapta doua sali de clasa mari, iar pe holul din stanga, doua sali de clasa identice La etaj, pe partea dreapta, sunt doua clase mari si doua sali mici. La etajul al doilea, pe stanga sunt mai multe incaperi unde sunt depozitate materiale didactice pentru toate obiectele, precum si podurile cladirii care sunt compartimentate in trei parti si sunt foarte mari. 
Tot la etajul al doilea scarile duc la balconul salii de spectacole foarte frumos lucrat in fier forjat. 
La subsolul cladirii, sunt doua incaperi, foste beciuri, unde se depozitau lemnele pentru foc, in prezent una este transformata in sala de sport, iar cealalta in magazie. 
Alaturat cladirii scolii, s-au construit doua sali pentru atelierele scoala (croitorie si lacatuserie). 
Curtea scolii a fost extinsa in timpul cand s-au construit blocurile din vecinatate si anume in anul 1966 pe vremea cand era director al scolii profesorul de limba rusa Anatoile Strambeanu care era foarte gospodar si intreprinzator. A insistat pe langa organele locale si scoala a beneficiat de teren suplimentar, care s-a asfaltat si unde s-au amenajat diferite terenuri de sport si s-a amplasat aparatura sportiva necesara necesara desfasurarii activitatilor 
sportive. 
In decursul anilor au activat la catedra o pleiada de dascali ilustri, care, fiecare in parte, si toti laolalta, au pus umarul la dezvoltarea, inzestrarea si infrumusetarea scolii, pe langa nobila misiune pe care o indeplineau zi de zi, instruirea si educarea a sute de copii, viitori oameni de nadejde, care      si-au desavarsit studiile, ocupand astazi posturi de raspundere in toate domeniile, in tara sau chiar in strainatate.